légkondik,klímák,hőszivattyúk,forgalmazása beszerelése.

Levegő-víz folyadékhűtők bemutatása

A levegő-víz típusok a legelterjedtebb folyadékhűtő berendezések praktikus mivoltuknak köszönhetően. Hideg- vagy melegvizet állítanak elő, attól függően, hogy hűtésre vagy fűtésre szeretnénk felhasználni.

Osztott folyadékhűtők

Az osztott gépek inkább a lakossági szegmens számára bizonyulnak kedvező választásnak, amelyek max. 200 kW teljesítményig vannak jelen. Ezek a típusok külön kül- és beltéri egységgel rendelkeznek (akárcsak egy otthon használatos klímaberendezés).

Monoblokkos folyadékhűtők

Léteznek kompakt, ún. monoblokkos folyadékhűtők is, egy bizonyos teljesítményszint felett már csak ezek jellemzőek. Komplett automatika, szabályzás, könnyű telepíthetőség – ezen előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a szerkezetek kiemelkedően költség- és helytakarékos alternatívának számítanak, és telepítésük is egyszerűen, gyorsan megvalósítható. A piacon már 7 kW teljesítménytől elérhetőek, 200 kW-os teljesítmény felett pedig már szinte csak ezzel a folyadékhűtő-típussal találkozhatunk.

Fagyvédelem

A monoblokkos folyadékhűtők esetében a fagyvédelem az, amire gondosan ügyelni kell: ez fagyvédelmi elektromos fűtéssel, illetve külső vízkör létrehozásával oldható meg, úgy, hogy a vízkörbe víz helyett fagyálló folyadék kerüljön. Ebben az esetben célszerű hőcserélővel leválasztani az épületen belül azt a kört, ahol már nem kell fagyveszélytől tartanunk, így nem szükséges az egész rendszert fagyállóval ellátni, csak azt a szegmenst, ahol ez indokolt.

A levegő-víz rendszerű folyadékhűtő berendezések előnyei összefoglalva:

  • kedvező ár;
  • könnyű telepíthetőség;
  • kis helyigény (az sem az épületen belül, hanem a tetőn);
  • maximálisan környezetbarát megoldás hűtésre, fűtésre egyaránt.